Lördagstankar

Nu är det verkligen vår. I tisdags lämnade jag bilen hos MartinDitec. Den blev vårstädad och fin och sommardäcken kom på. Skönt att få proffsig hjälp med det.

 

Ditec . Bilvård i Markaryd (3)

 

Annars har veckan som vanligt varit full av upplevelser av skiftande slag. Jag är lyckligt lottad som har förmånen att få uppleva så mycket i mitt liv. Jag får träffa intressanta människor, ungdomarna på skolan, arbetskamrater och personligheter inom politiken och kulturen. Alla dessa möten är viktiga för mig. De bidrar förhoppningsvis till att utveckla mig som människa. Jag tvingas lyssna till andra, försöka förstå och sätta mig in i andra människors tankar och handlande. Vi kommer inte alltid fram till gemensamma slutsatser och ståndpunkter, men så länge en dialog sker kan man förhoppningsvis skapa en respekt gentemot varandra och varandras tankar. Jag hänvisar  till devisen överst i min blogg. Den tycker jag säger mycket.

 

Kulturmiljöstrategi - Konferens 150416 (1)Kulturmiljöstrategi - Konferens 150416 (2) Kulturmiljöstrategi - Konferens 150416 (3)Kulturmiljöstrategi - Konferens 150416 (4)

I torsdags fick jag möjlighet till ännu ett intressant möte på Residenset i Växjö. Den här gången gällde det Kulturmiljöstrategin för vårt län. Det är dags att formulera en ny strategi, eftersom den innevarande går ut nu 2015. Det var över 80 personer samlade till en otroligt intressant och inspirerande träff. Vi fick inspel av olika inspiratörer och så fick vi gå till workshops och diskutera frågorna i mindre grupper.

 

Kulturmiljöstrategi för Kronobergs län 2011-2015Kulturmiljöstrategi för Kronobergs län 2011-2015 (5)

Kulturmiljöstrategi för Kronobergs län 2011-2015 (8)Kulturmiljöstrategi för Kronobergs län 2011-2015 (7)

 

Nu ska alla inspel från de olika workshoparna sammanställas och utgöra grunden till remissutgåvan av den kommande kulturmiljöstrategin. Alla som vill får lämna synpunkter så småningom, när den är klar.

En inspiratörstalare som gjorde stort intryck på mig var Jan Broman, som tillsammans med sin bror Per lade grunden till Fotografiska i Stockholm. Vilken resa de har gjort. Genom att släppa loss sin kreativitet, vilja, ambition och sitt entreprenörskap har de skapat det främsta ”museet” för fotografisk konst i världen … Helt otroligt! De kombinerar utställningsdelen med massor av andra aktiviteter, som gör att de via olika event kan skapa ekonomiska förutsättningar för att hela tiden utveckla sin verksamhet.

 

Ung Företagsamhet - UF Du Gamla Du Fria - Elevarbete 150416Ung Företagsamhet - UF Du Gamla Du Fria - Elevarbete 150416 (3) Ung Företagsamhet - UF Du Gamla Du Fria - Elevarbete 150416 (4)

Innan alla bröt upp för kvällens avslutningsbuffé, fick vi en presentation av ett UF-företag som vunnit första pris i vårt län och som nu går vidare till riksfinalen i Stockholm. Deras affärsidé och produkt tar upp det aktuella ämnet integration. De har sammanställt och tryckt upp en bok som heter ”Du gamla du fria”. Där får invandrade personer beskriva sig själva, sin bakgrund och orsaken till varför de kommit till Sverige och bosatt sig här. En angelägen liten skrift som jag köpte med mig några exemplar av. Jag tänker, att boken kan användas i olika sammanhang, t ex som avtackningsgåva, när vi har våra teaterföreställningar i Teaterföreningens regi här på hemmaplan.

 

Småland - En kärleksförklaringSmåland - En kärleksförklaring - Bilder och texter ur boken (2) Småland - En kärleksförklaring - Bilder och texter ur boken (7)Småland - En kärleksförklaring - Bilder och texter ur boken (5) Länsstyrelsen i Kronobergs län (2)Småland - En kärleksförklaring - Bilder och texter ur boken (4)

 

I fredags var jag på hemmaplan hela dagen och hade flera möten med eleverna på jobb. Den preliminära gymnasieintagningen är klar nu, så det föranleder en hel del elevkontakter. På hemvägen passade jag på att ta mig till Kulturhuset. Där presenterade ledamöter av Smålands Akademi sin nya bok, antologin ”Småland – en kärleksförklaring”. En helt fantastisk bok, som jag redan fått en inblick i, eftersom jag fick den som julgåva av Kulturparken Småland. Jag kan bara rekommendera den … Härliga texter av ledamöterna och fantastiska bilder som illustrationer. Det var härligt att få höra  artikelförfattarna berätta om sina bidrag med humor, värme och framförallt kunskap. Presentationen avslutades med ”Damerna i Småland”  – Alf Henrikssons version av ”Flickorna i Småland”  – mustigt tolkad av Birgit Carlstén.

 

Nr 2

Smålands Akademi samlad i Kulturhusets Magnoliagård

Nr 3Nr 5

Stefan Edman – redaktör för boken Småland – En kärleksförklring – presenterar de olika bidragen i boken och Ingrid Nettervik berättar om sitt bidrag ”Han öppnade mitt hjärta för Småland”, som handlar om Vilhelm Moberg

  Nr 1

 Presentationen avslutades med ”Damerna i Småland”  – Alf Henrikssons version av ”Flickorna i Småland”  –  mustigt tolkad av Birgit Carlstén.

 

Smålands Akademi har erbjudit fria föreläsningar i kommunen under två dagar. Detta har skett i samband med att Akademin har sitt årsmöte förlagt till Markaryd just i år.

 

Nu ska jag ta itu med lite praktiskt hemarbete. Imorgon väntar nya upplevelser. Då ska jag och maken bege oss till Malmö och Skånes Dansteater för att uppleva verket ”Sånger från en inställd skilsmässa”. Den bygger på Michael Wiehes album med samma namn och framförs av musiker, dansare och sångare. Det ska bli spännande för föreställningen har fått jättefin kritik.

Ikväll  har jag kollat Emil Jensen på TV. Denne fantastiske ordekvillibrist som med sina underfundiga och viktiga texter och med sin musik fullständigt fångar en med häpnad och förundran. Om Du missat programmet så se det på Svt play … något jag varmt rekommenderar.

 

Nr 1

 I vår lilla skogsdunge breder vitsipporna ut sig i all sin prakt

(Fotocollage: Sten Neckö)

Lämna en kommentar